lördag 16 maj 2009

Inkompetens var det ja


Jag blir bara trött när jag läser slutrapporten från regeringens globaliseringsråd. Slutrapportens huvudförslag är att turordningsreglerna i las måste avskaffas (de reden utslagna blir ännu mer utslagna), nya arbetsmarknadslagar som premierar kompetens framför anställningsår (fast någon jobbat i 25 år oklanderligt kan man alltså få sluta för att det behövs en nyanställds kompetens), återinförd fastighetsskatt (inte bara för taxeringsvärde över 3 000 000 alltså), enhetlig moms (det beror väl på vad momsen hamnar på för nivå), slopad värnskatt (i och för sig slopades den redan 1999 och ersattes av den nya värnskatten, men vilka gynnas av detta förslag?), avgifter på högre utbildning (fattiglappar göre sig icke besvär med högre utbildning), höjd ersättning från a-kassan (som innebär att a-kasseavgiften måste höjas eller?). Förslagen från globaliseringsrådet anses gynna öka tillväxten och göra Sverige mer attraktivt för nya företag. Ökad välfärd? För nya företag ja, men för folket då?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Esteban sa...

Om det är personer som dessa som agerar rådgivare åt regeringen i tid och otid, då förstår man plötsligt varifrån alla idotiska förslag och reformer kommer ifrån.

Leif sa...

Kan du inte berätta varför du blir trött? Eller blir då så trött så att du inte orkar förklara varför denna uppradning av goda förslag (som många är) är så fel.

Alltså ett exempel. En enhetlig moms gör ju att man litar på att folk själva gör det bästa valen. Att som idag ha helt olika procentsatser hindrar rationella val och försämrar det som kallas transparens, dvs vår förmåga som konsumenter att överblicka konsekvenser av våra val. Det kan jag tycka är en bra idé. Men man kan också hävda att det är en dålig idé. T ex blir biobiljetter dyrare för idag kan företag som SF dra av all ingående moms och få tillbaks väldigt mycket men bara lägga på en mindre momsats. Dvs i princip subventioneras Biobiljetter av momssystemet. Det tycker Globaliseringrådet är fel och du tycker det är bra. Varför då?

Anonym sa...

Jag förstår varför du är så trött. Jag hade en lumparkompis som var från Eskilstuna och han var likadan, han var j.....gt trött på Eskilstuna. Jag ha själv blivit utlokaliserad två gånger med statliga myndigheter till Eskilstuna och efter att ha besökt orten har jag bytt jobb så snabbt som möjligt. Det är väl bara de som är lika trötta som du som bor där bara för att de inte orkar företa sig något.