fredag 30 maj 2008

Vem lurar vem i luren?

Anders Mildner, Expressen, tar upp att den 17 juni kommer riksdagen med största sannolikhet att rösta igenom den så kallade FRA-lagen. Enligt förslaget ska FRA (Försvarets radioanstalt) kunna kontrollera telefonsamtal, mejl och sms som passerar Sveriges gränser, genom en automatiserad sökning efter viss information. I jakten på terrorister, organiserad brottslighet, militära hot ska nu alla granskas.

Anders Mildner tycker att det märkligaste med FRA-debatten är att den varit så liten och tyst och att den knappt hörts och han efterlyser reaktioner på förslaget i form av demonstrationer, bloggare som skriver om saken etc. Jag är väl bara en liten obetydlig bloggare, men jag har i alla fall skrivit i min blogg den 27 maj om detta FRA-förslag och vad jag tycker om det, se här.

Mildner skriver att FRA-lagen är tänkt att skapa trygghet i en orolig tid, full av hot. Men om inte allianspartierna tar sitt förnuft till fånga kommer vi att vakna upp till ett Sverige utan privatliv och integritet. Vetskapen om övervakningen kommer att skapa nojjiga medborgare som svettigt kopplar upp sig på Skype för att föra vanliga samtal, tills de får reda på att myndigheterna, t ex den tyska polisen, redan håller på att ta fram ett sätt att avlyssna även Skype, vill säga.

Inga kommentarer: