torsdag 29 maj 2008

Nu är det inte långt kvar


Det börjar pirra i magen av förväntan för nu är det inte långt kvar tills vi får hämta Jo och B på Arlanda. Läste förresten att det är avspärrat och svårt att ta sig fram där på vägarna i dag och i morgon på grund av den stora konferensen om Irak, men på lördag är den väl över, så det är lugnt.

Det är ett jättepådrag i Upplands Väsby och Stockholms stad och vid Irakkonferensen är säkerheten rekordhög. Över 1 700 poliser och dessutom utländsk säkerhetspolis finns på plats. USA:s utrikesminister Condoleezza Rice och FN:s generalsekreterare Ban Ki Moon finns ju på deltagarlistan så hotbilden är hög. Det är sammanlagt 600 deltagare i Irakkonferensen, varav ett 30-tal på ministernivå.

Konferensen leds av irakiska regeringen med FN som medordförande. Sverige står som värd för mötet efter en förfrågan från FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon och Iraks premiärminister Nuri al-Maliki. Syftet är att stödja den politiska processen i Irak så att landet går mot större stabilitet och en stärkt demokrati samt respekt för de mänskliga rättigheterna.

I dagens Irak dödas kvinnor för sin klädsel och småflickor tvingas till äktenskap, men Iraks kvinnoorganisationer är inte inbjudna till den internationella konferensen. Utrikesminister Carl Bildt har förresten anklagats av Lena Ag i organisationen "Kvinna till kvinna" för att han diskriminerar kvinnor. När Bildt reser till konfliktregioner träffar han inga representanter för kvinnoorganisationer utan bara företrädare för den manliga makteliten och kränker därmed de mänskliga rättigheterna. Också Fredrik Reinfeldt har vid olika tillfällen gjort uttalanden som visar att han inte tycker att jämställdhetsfrågan har någon större betydelse.

Inga kommentarer: