torsdag 29 maj 2008

I slutänden är det vi som får betala

Hur man än vänder sig så har man ändan bak. Jag har förut tagit upp detta med att betalkort som Visa kostar en del pengar att inneha, men Riksbanken vill nu ta ut en avgift på bankomatuttag för att få ner kontanthanteringen i samhället. Tryckning av sedlar och påfyllning av bankomater kostar också en hel del och hela kontanthanteringen kostar samhället runt elva miljarder kronor om året. En stor del betalas av handeln och bankerna, vilket betyder att det är vi kunder som får betala i form av högre priser på det vi köper.

Enligt en studie (förfärligt vad mycket studier det görs) är kostnaden för kontant betalning i genomsnitt 35 % dyrare än kortbetalning. Riksbankschefen vill ha en avgift på bankomatuttag för att minska kontanthanteringen i samhället. I andra länder har en liten avgift visat sig ha stor effekt på användningen av kontanter, men då måste bankerna även sänka sina kortavgifter till handeln. Hur mycket priserna skulle sjunka om vi började dra våra kort oftare i kassan är okänt.

Jag använder alltid kort vid betalning, även vid små summor. Jag har aldrig några kontanter i plånboken, vilket kan vara nog så irriterande ibland, när man skulle behöva en tjuga eller så till en glass och affären inte tar kort.

"Pengar är den fattiges kreditkort." (Marschall McLuhan)

Inga kommentarer: