lördag 3 maj 2008

Varför ska man äta klorbehandlad mat?


Det verkar som om EU godkänner klorbadad kyckling nu efter påtryckningar från USA. Sverige kan tvingas importera amerikansk lågpriskyckling som doppats i klorbad som dödar bakterier. EU:s experter har kommit fram till att användningen inte hotar människor eller miljö, men de svenska uppfödararna tar avstånd från den här metoden. I USA är det tillåtet sedan länge att doppa kycklingar i klor för att bli av med salmonella och campylobacter. Om inte EU godkänner detta klordoppande anser USA att förbudet hindrar den fria världshandeln. Livsmedelsverket tror inte att sådan här klordoppad kyckling är något som svenska konsumenter frågar efter och tvivlar på att svenska producenter skulle vara intresserade av metoden.

Vi får hoppas att det blir tydlig märkning om klordoppad kyckling kommer ut i handeln, så vi kan välja bort den. Jag har alltid trott att om det skulle finnas salmonella och campylobacter i kyckligen så försvinner bakterierna om kycklingen tillagas på rätt sätt, men då måste den vara riktigt färdig och genomstekt innan vi äter den.

När vi var i USA sist så blev vi bjudna på grillade kycklingvingar utan benet som är i vingen, alltså bara rent kycklingkött. De var jättegoda och lätta att äta eftersom benet var borta. Undrar om det var klordoppade kycklingvingar vi åt?

1 kommentar:

Jenston sa...

Eller så äter man inte kyckling!