onsdag 28 maj 2008

Strejken är över

Jag kan inte säga annat än att det är en lättnad att vårdstrejken är över. Hur det än är så blir det så mycket krångligare för andra yrkeskategorier i sjukvården när sjuksköterskorna strejkar. Det känns så orättvist att sjuksköterskorna ska få högre lön när andra grupper inom vården har väldigt mycket lägre lön och dessutom får slita häcken av sig för att sköterskorna nu drar ifrån lönemässigt. Visst unnar jag sköterskorna högre lön för det enorma arbete de utför, men som jag sagt förut, alla inom sjukvården som har lägre lön än sköterskorna skulle också behöva ett rejält lönelyft för att kunna leva på sin lön.

Frågan är om sjuksköterskorna har vunnit någonting överhuvudtaget på strejken. Jag tror att många är missnöjda med Vårförbundets agerande. Det nya avtalet är treårigt och löper från den 1 juni 2008 till den 31 mars 2011. Sista året är uppsägningsbart.

Det garanterade utfallet är 4 % för 2008, 3 % för 2009 och 2 % för 2010. 2009 ska en särskild satsning på specialistutbildade genomföras. Chefer och arbetsledare omfattas inte av procentsiffrorna. En lägstalön på 21 100 kronor för den som varit anställd minst ett år gäller från den 1 mars 2009. Det är väl ganska långt ifrån vad kraven var från början.

Inga kommentarer: