tisdag 27 maj 2008

Nu får vi inte säga bomb


Riksdagen väntas snart ge Försvarets radioanstalt (FRA) rätt att kontrollera våra telefonsamtal, sms och mail. FRA kan alltså gå in och lyssna eller läsa av allt vi skickar över Sveriges gränser för att söka efter kodord. Om någon tjänsteman på FRA misstänker att det finns något kodat ord i ett mail, kan meddelandet kopieras och granskas. Alla ska kunna granskas, även de som inte är misstänkta för brott. Det räcker med alltså med misstänkta ord. Förslaget har skjutits på framtiden en gång redan efter protester från oppositionen, men nu försöker alltså regeringen driva igenom förslaget än en gång. Riksdagen kommer att rösta om den 17 juni, som är sista dagen innan ledamöterna får sommarlov. Oppositionen är fortfarande emot förslaget.

Naturligtvis är förslaget en kränkning mot integriteten och det kommer att drabba alla svenskar, men kanske mest de med utländsk bakgrund. De hör ju ofta av sig till släkten som är kvar i hemlandet.

Det gäller alltså att inte skriva ord som kan uppfattas som hot i mail eller sms. Vi ska undvika ord som t ex bomb, men det blir nog inget problem för mig för det ordet använder inte jag ofta i alla fall.

Inga kommentarer: