söndag 14 december 2008

Tanken svindlar


Ibland önskar jag att K kunde läsa mina tankar. I alla fall när det behöver städas, plockas upp och tvättas. Han och jag tänker inte likadant vad gäller hushållssysslor ibland. Å andra sidan skulle det väl inte vara så kul om han kunde läsa alla tankar. Hm.

En studie som presenteras i New Scientist visar att forskare i Japan har lyckats omvandla hjärnaktivitet till bilder på en dataskärm och kan därmed se vad man tänker. Testpersoner har fått titta på bokstäver och mönster, och samma bilder har sedan kommit upp på dataskärmen, fast suddigare. Det är möjligt genom att en magnetkamera registrerar förändringar i hur mycket blodet syresätts i olika delar av hjärnan och detta tolkas sedan genom ett dataprogram till bilder. Ganska fascinerande samtidigt som det känns lite science fiction.

Kanske kan detta vara något för framtiden inom medicinen. Ingmar Rosén, professor emeritus i klinisk neurofysiologi, säger att det till exempel kan användas när man vil se vad som händer när schizofrena får hallucinationer och när man behöver veta exakt vad man ska bevara när man gör kirurgiska ingrepp i hjärnan.

Jag tycker att det låter skrämmande, att det skulle vara så lätt att se vad människor tänker. Jag tror att det lätt skulle kunna missbrukas, tyvärr. Bara tanken på att någon tränger in i det allra heligaste i mitt huvud känns så svindlande. Tankarna är väl det alla mest privata vi har.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

det låter lite skrämmande tycker jag med. Det räcker ju med alla de som tror sig veta vad man tänker, det är tillräckligt jobbigt med dem - kan bli många konstiga vridningar.