söndag 1 juni 2008

Schweiz röstar i brännande fråga


Jag har alltid trott att Schweiz är ett någorlunda civiliserat land, mitt i Europa, med bra ekonomi, trevliga människor och bra människosyn. Det schweiziska högerpartiet SVP anser dock att medborgarna och inte myndigheterna genom slutna omröstningar ska bestämma vem som får medborgarskap eller inte och schweizarna har i dag en folkomröstning om frågan. Över hela landet hänger provocerande affischer som föreställer svarta och bruna händer som rafsar åt sig schweiziska pass. Högerpartiet, som är störst med sina 29 % av rösterna i förra valet, har drivit fram folkomröstningen som fått flera länder att uttrycka sin oro inför FN:s människorättsråd.

– Visst är Schweiz ett demokratiskt land, men nu har demokratin gått för långt. Detta är ett rasistiskt förslag som ger Schweiz oförtjänt dåligt rykte, säger Demir Sönmez vid turkisk-schweiziska vänskapsföreningen i Genève.

Förslaget innebär att schweizarna ska besluta om vilka personer som får bli medborgare i stället för expertkommisioner. Avgörandet ska ske genom slutna omröstningar i kommunerna och beslutet får inte överklagas, ­vilket det får i dag. Risken blir att icke önskvärda kandidater från Balkan och Afrika röstas bort, vilket skedde innan 2003 då högsta domstolen förbjöd folkomröstningar. Inför omröstningarna då hängdes invandrarna ut med bild i kataloger till hushållen med detaljer om inkomst och fritidsintressen samt anmärkningar om religion eller släktförhållanden. Samtliga kandidater uppfyllde formella krav för medborgarskap, men 70 ­% fick avslag.

Nu vill alltså SVP återinföra detta system för att bestämma vilka som får bli schweiziska medborgare. SVP anser att de måste vara mer selektiva i processen om vem som ska bli medborgare och att man i framtiden inte kan dela ut schweiziska pass som godis. De övriga fyra partierna i regeringen är motståndare till förslaget och enligt den senaste opinions­undersökningen tänker 56 % av väljarna rösta nej. I dag har människor från Västeuropa inga problem att bli schweiz­iska medborgare. Italienare, spanjorer och portugiser är välkomna, men för invandrare från Balkan, Turkiet och Afrika är det mycket svårare, särskilt om de är muslimer.

Man blir rädd när man läser om hur en del tänker om sina medmänniskor på denna jord och om någon föreslog att vi skulle göra på samma sätt i Sverige, dvs rösta om vilka som ska få medborgarskap eller inte, så tror jag tyvärr att många här tänker på samma sätt som SVP i Schweiz. Att låta enskilda människor i ett land bestämma om någon annan människa ska få medborgarskap eller inte tror jag inte kommer att främja synen på "utlänningar" utan snarare skapa ytterligare konflikter och fiendskap mellan olika människogrupper och jag tycker inte man behöver driva demokratin till sin yttersta spets i alla frågor.

Inga kommentarer: