måndag 30 juni 2008

Halvårsskifte betyder nya lagar


Så var då juni snart slut. Jag tycker det känns som om den här månaden gått ovanligt fort. Ändå har det ju hänt en del, som att Jo och B varit hemma i två veckor, Je har tagit studenten och kommit etta i talangen, vi har haft möhippa och det har varit midsommar. Fullt upp med andra ord. I morgon är det 1 juli och det är bara knappt två veckor kvar till semester.

Halvårsskiftet brukar alltid innebära att nya lagar träder i kraft. I år är det bl a 34 nya lagar och 34 nya förordningar, och dessutom över 590 ändrings- eller upphävandeförfattningar.

Tandvårdsreformen är väl i alla fall något positivt, även om det inte rör sig om så mycket pengar i bidrag. Är man 20-29 år eller över 75 får man 300 kronor i tandvårdsbidrag om året medan personer i övriga åldrar bara får 150 kronor. Men dessutom införs ett högkostnadsskydd, som innebär att kostnader mellan 3 000 och 15 000 kronor om året ersätts till 50 % och kostnader över 15 000 kronor ersätts till 85 %.

En försämring för alla sjuka är att från och med 1 juli kommer sjukpenning med 80 % av den sjukpenninggrundande inkomsten i regel bara att betalas ut under 364 dagar inom en tid av 450 dagar. Därefter går det att få sjukpenning med 75 % efter en skriftlig ansökan, den ska kunna betalas ut för 550 dagar. En klar försämring för alla långtidssjukskrivna alltså.

Se hela listan på nya lagarna här.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer: