fredag 6 juni 2008

Myggplågan har börjat


I kväll kunde vi sitta ute ända till 23.00 och det blev bara lite kyligt mot slutet. Jag fick inte ett enda myggbett fast jag hade en klänning bara. En del av gästerna klagade på ett och annat myggbett, men på det stora hela så var det relativt myggfritt, trots att det inte blåste ett dugg.

Annat är det i Bärrek i trakten av Österfärnebo. Där har myggplågan redan börjat. Barnen måste ha heltäckande kläder och stövlar när de är ute och leker och det går helt enkelt inte att vara ute utan att bli "uppäten." Och då har egentligen sommaren nästan bara börjat. De irriterande små insekterna är stickmygg, en art som är aktiv även på dagen och därför upplevs som mer aggressiv än annan mygg.

Varför stickmyggorna ökat så kraftigt i antal är det väl ingen som riktigt vet. En teori är att regleringar av Dalälven förändrat vattenföringen så att större områden ligger under vatten. Också markanvändningen är förändrad längs älven. Den tidigare slåttern på älvängarna har upphört och det bildas tuvor där myggorna trivs.

Det knäppa är att Länsstyrelsen stoppat besprutning i Bärrek med omnejd, så nu är invånarna rädda att få tillbringa hela sommaren inomhus i stället för att vara ute och njuta av sommaren.

Inga kommentarer: