lördag 21 juni 2008

PKU-registret missbrukas

Regeringen försöker nu få till möjligheten att polisen ska få tillgång till 3,3 miljoner svenskars blodprov som finns i det s k PKU-registret. Regeringen har alltså tillsatt en utredare för att se över lagstiftningen om biobanker. Utredaren, en kvinna heter Margit Kärrström ska enligt direktiv från socialdepartementet "analysera vilka behov de brottsbekämpande myndigheterna har av att kunna ta vävnadsprover från PKU-biobanken i beslag." Kärrström ska samråda med rikspolisstyrelsen och åklagarmyndigheten.

PKU-registret, med blodprov från nyfödda, startades 1975 för sjukvården och medicinsk forskning och nu vill alltså polisen har tillgång till registret för att kunna identifiera brottslingar. Nyblivna föräldrar har lämnat sina medgivanden till att PKU-provet sparas med hänvisning till att uppgifterna behövs för forskning och "kompletterande analyser". Inte tror jag att nyblivna föräldrar tänker sig att PKU-registret skulle kunna komma att användas mot deras egna barn vid klammeri med rättvisan, för sjukvården har försäkrat att provet tas i forskningssyfte.

PKU-registret har redan använts till andra syften är det är tänkt, man lämnade ut uppgifter när polisen jagade Anna Lindhs mördare och även vid identifieringen av Tsunamioffren. Man kan alltså inte lita på att register används för det syfte det var tänkt från början, det verkar som om man ändra användningen allt efter behov och det stör mig. Visserligen kan det vara ett behjärtansvärt syfte som när offren vid flodvågskatastrofen behövde identifieras, men det känns som om man inte någonsin kan lita på att myndigheter och rättsväsende följer de regler som satts upp, utan kan ändra lagen efter de behov som uppstår.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Nej, det är sant, man kan iunte lita på staten. Att vara utan den är ännu värre. Ett ordentligt PKU-register är vad vi betyder. Det har de i England. Därför klarare engelsk polis upp brotten. Svensk polis för faktiskt inte det.

Från det ena till det andra. Besläktat ämne ju. FRA-köret.

https://www.flashback.info/showthread.php?t=679985

Anonym sa...

"Inte tror jag att nyblivna föräldrar tänker sig att PKU-registret skulle kunna komma att användas mot deras egna barn vid klammeri med rättvisan"
Jo, det kan de visst. Inte fan finns Sonen med där. Om nu inte sköterskan är en kollaboratör dvs...