lördag 28 juni 2008

Skumma undersökningsmetoder


Man tror ju inte att det är sant när man läser om att tre kvinnor har polisanmält en läkare för sexuella övergrepp. Istället för vård ska han ha petat dem i underlivet. Den ena kvinnan skulle få medicin för sin magkatarr, men i stället sa läkaren åt henne att klä av sig. Han klämde sedan henne på magen och stack upp två fingrar i underlivet. Det låter ju inte riktigt som en relevant undersökning. Den andra kvinnan hade ont i ryggen men påstår att doktorn hela tiden drog ner hennes trosor och smekte henne mellan benen. Han tryckte sig sedan mot henne när hon stod framåtlutad med fingrarna i golvet. När man har ont i ryggen så undersöker visserligen doktorn att man har normal känsel och så på låren, men det låter ju lite mysko. Att få luta sig framåt för att mäta hur långt golv-fingeravståndet är hör också till undersökningen vid ryggont, men att doktorn skulle luta sig fram och klämma på brösten låter inte normalt. När sedan kvinnorna klagade hos hälsocentralens enhetschef fick de ingen förståelse. Hon sa att läkaren var omtyckt, men erbjöd pengarna tillbaka. Läkaren var anställd av ett bemanningsföretag, men är nu avstängd.

Det är ju svårt att bedöma hur dessa kvinnor har uppfattat situationen, men de måste ju i alla fall ha känt sig kränkta och förnedrade och även om läkarens avsikter inte var att sexuellt utnyttja kvinnorna så måste han ändra sitt beteende och sina undersökningsmetoder. För vem kan man lita på om man inte kan lita på sin vårdcentralsläkare?

"Galna idéer överförs som sjukdomar, och den som får en råkar för det mesta ut för allihop." (André Siegfried)

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

1 kommentar:

Karolin sa...

Det är ungefär som den där "dr" som körde med analmassage som svaret på typ allt från huvudvärk till syfilis(eller kanske inte just syfilis)