tisdag 3 juni 2008
Det kittlar så skönt i kistan
Rödmyror, gräshoppor, vattenbaggar, silkesmaskar och syrsor. Det låter väl gott? Småkryp och flygfän i torkad form kan innehålla dubbelt så mycket protein som kött och fisk. Det är alltså inte konstigt att trollsländor är en delikatess på Bali och på Nya Guinea njuter de av larver i bananblad. Jag såg för övrigt en gång på tv när de åt stora tjocka larver och klämde ut något vitt äckligt och tuggade i sig. Det såg inte så gott ut.
David Gracers bästa recept på insekter är liten gräshoppa som han säger påminner om räkor och blir röda när de kokas på samma sätt och de är väldigt knapriga. Rödmyra serveras som puppor och ser ut som vita bönor. Han brukar sautera dem med smör. De har en mild och raffinerad smak, som mandel, och är krämiga i konsistensen. Stor vattenbagge lägger han på rygg, öppnar bröstet och tar ut köttet, på samma sätt som med en krabba. Köttet är fruktigt, lite som vattenmelon och äpple.
Jag tror nog att jag håller mig till vanlig mat, jag är inte så förtjust i myror och andra småkryp. Min svåger däremot är inte rädd för att prova chokladdoppade myror, grodlår och äckliga sniglar.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar