måndag 4 augusti 2008

Grillrökt lax



En av de godaste maträtterna som vi vet är grillrökt lax. Tillsammans med såsen, kokt potatis och en grönsallad slår den det mesta. För att grillröka laxen krävs dock en grill med lock, vi använder en vanlig klotgrill.

GRILLRÖKT LAX (4 pers)
Cirka 1 kilo lax, gärna fryst
3/4 dl salt
Grillbriketter
Cirka 2 dl alspån i en folieform (spånen finns i fisketillbehörsaffärer, järnhandel eller livsmedelsbutiker)
Lite enris (finns i skogen)
Matolja att olja in laxen med
Sås:
5 dl crème fraiche eller turkisk yoghurt
½ hackad lök
1 burk röd stenbitsrom
Citronpeppar

1. Tina fisken om den varit fryst. Salta den in- och utvändigt. Lägg fisken i plastpåse i kylen över natten.
2. Blanda till och smaka av såsen, som serveras kall.
3. Tänd grillen laddad med briketter, men inte för många, här vill vi ha glöd men inte mycket värme.
4. Lägg rökspånen i en folieform och ställ på glöden. Ha bottenventilen öppen och locket på glänt tills spånen börjar ryka.
5. Lägg enriset bland spånen. Torka laxen och olja den lätt så den inte fastnar på gallret. Lägg fisken på grillgallret, täck grillen med lock och vänta medan det bolmar och ryker och fisken blir rökt. Öppna inte i onödan. Tiden kan beräknas till cirka 30 min, vänd ev efter halva tiden.

Observera att fisken ska ligga saltad i plastpåse i kylen över natten!

Receptet är hämtat ur tidningen Allt Om Mat nr 8 1993, men är lite modifierat av oss.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Inga kommentarer: