söndag 11 maj 2008

Solen inte bara av ondo


Eftersom klockan nu är över 12 så tyckte jag att det var bäst att gå in och blogga lite i stället för att vara ute i solen, eftersom det i SvD står att bara sedan 1970-talet har fallen av cancerformen malignt melanom ökat femfaldigt. Värst är det att vara i solen mellan klockan 11 och 15 för då står den som högst och UV-strålningen är som starkast.

Men solen har många bra egenskaper också, för den ger oss mycket av vårt D-vitaminbehov som motverkar bland annat benskörhet. Det bästa vore att sola intensivt i 15 minuter varje dag och solljus i måttliga mängder kan till och med göra mer nytta än skada när det gäller antalet dödsfall i cancer. En studie som presenteras i vetenskapstidningen Pnas visar att D-vitamin kan göra tumörer "snällare." När forskare tittade på överlevnaden i cancer visade det sig att ju soligare land, desto bättre överlevnad. Exakt vilken roll som D-vitamin har i våra kroppar är inte klart, men det reglerar bl a genernas aktivitet, cellernas utveckling och immunförsvaret.

Solen är väl egentligen inte alls farlig, det gäller bara att sola med måtta och att inte bränna sig framför allt. Det kan ju bara vara svårt för oss soltörstande nordbor att sola med måtta, för det är ju så skönt när solen äntligen kommer tillbaka efter en mörk och tråkig vinter.

Inga kommentarer: