torsdag 15 maj 2008

Det börjar lika USA banne mig

Nu börjar det likna USA på riktigt. Redan nästa år kan alla sjukhus i Stockholm börja ta emot patienter med privata sjukförsäkringar. Gräddfil till doktorn alltså. Har man bara pengar så går man före i kön.

Det privata sjukhuset Capio S:t Göran vill ha möjlighet att ta emot patienter som har en privat sjukförsäkring, men nu ska snart förslaget behandlas av landstingsledningen att även de offentligt ägda sjukhusen ska tillåtas att bedriva försäkringsfinansierad vård. Landstinget ska hyra ut lokaler på akutsjukhus till privata vårdgivare.

Mona Sahlin är väldigt kritisk till förslaget. Enl henne har Fredrik Reinfeldt senast i regeringsförklaringen sagt att plånbokens tjocklek inte ska avgöra vården. Försäkringsbolagen får snart en ny guldkalv, de privata sjukföräkringarna. Om du bara har tillräckligt med pengar så kan du köpa dig före i sjukvårdskön och slipper vänta på din tur. Den som inga pengar har får vänta ännu längre för att alla som har råd med privat sjukförsäkring går före i kön hela tiden. Köerna lär ju inte bli kortare på det här sättet, utan det blir ju bara en omfördelning av de köande. Den med mest pengar går först och inte den som har mest ont eller den som behöver vården mest.

"Galna idéer överförs som sjukdomar, och den som får en råkar för det mesta ut för allihop." (André Siegfried)

1 kommentar:

hannamia sa...

det ar ju helt sjukt! varfor ska de andra pa nat som faktiskt har funkat relativt bra forut? har i USA klagar alla bara pa systemet med forsakringar. borde inte Sverige lara sig av det istallet?