tisdag 6 maj 2008

Cancervarning - igen


Så har det kommit ännu en varning att mobilens strålning ger cancer, för vilken gång i ordningen vet jag inte. Förut har man varnat ena dagen och nästa dag har man tagit tillbaka och sagt att det nog inte är så farligt. Nu säger Kjell Hansson Mild vid Umeå universitet att kopplingen mellan mobiler och hjärntumörer inte kan bli klarare och att tala i mobiltelefon fördubblar risken för hjärntumör. Riskökningen gäller dem som pratar i sin mobiltelefon 2 000 timmar under en livstid och det motsvarar en knapp timme per dag under en tioårsperiod.

Jag pratar inte i mobilen så mycket som en timme om dagen, kanske max 2 minuter, men andra medlemmar i familjen pratar ju så länge som en timme per dag. K pratar nog flera timmar om dagen på jobbet. Je kan prata i flera timmar med sina kompisar eftersom hon ringer gratis till andra som har Halebop.

Ja, ja, jag tar den är cancervarningen med ro än så länge. Det kommer nog nån annan professor i morgon som säger att det inte är farligt att prata i mobiltelefon. Sånt händer ju hela tiden, så är det ju med alla dessa varningar, om potatis, om mobilmaster, om rött kött och om allt, allt, allt...

"Livet delas in i det ohyggliga och det förfärliga." (Woody Allen)

4 kommentarer:

hannamia sa...

det kommer som sagt cancervarningar hela tiden. I forra veckan varnade de pa tv om tetrapak och att juicer som forvaras i sana kan ge cancer. jag vet inte vad jag ska tro snart, for det har jag inte last pa aftonbladet, sa jag tror inte att varningen har gatt ut i sverige :P

Bitten sa...

Nej, det har jag inte läst om här hemma.

Michael Karnerfors sa...

Det är skitsnack, från början till slut. Mild och Hardell är svenska mästare på obefogade cancerlarm och har i årtionden försökt övertyga oss om att allt från bindor till telefoner ger cancer. Och varje gång visar det sig att deras forskning inte håller måttet.

Det finns en anledning till att de inte skriver i DN längre utan i Aftonbladet, där lättlurade reportrar som ändå inte har förmåga att granska dem med en gärna sätter en sensationrubrik i stilen "Mobilen ger dig cancer". Anledningen är att deras forskning håller inte måttet och kritiseras skarpt.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_65306.svd

En slagning i PubMed/MEDLINE (registret över alla publicerade medicinska rapporter) visar att även deras senaste rapporter är fallkontrollstudier, det vill säga en forkningsmetiod som du i princip kan "bevisa" att månen är en grön ost med.

Kolla själv så ser du. PubMed/MEDLINE hittar du här: http://pubmed.gov

Slå upp artiklarna 17409179 och 18425337 och se själv att de fortfarande använder sig av fallkontrollstudier. Det står i klartext.

Så är det nu "bevisat" att mobilen ger cancer? Nej, det är det inte. Det är enbart Hardell och Mild som säger detta, baserat på kass forskning och en desperat önskan att synas i tidningarna.

Solstrålning har 10 000 gånger mer potential att slå sönder din DNA och ge dig cancer. Ändå fylls stränderna varje sommar, trots att vi VET att malignt melanom kan bli följden. Konsekvent risk-tänkande? Näe...

Anonym sa...

Tak for en interessant blog