måndag 15 december 2008

En galen värld


Jag var i förra veckan och läste på sidan där sexbrottslingar hängs ut med personnummer, bilder och domar efter att ha blivit dömda för våldtäkt, sexuellt utnyttjande och barnpornografibrott. Jag tänkte inte på att det var kränkande för de dömda, utan mer på att det vore ju för taskigt om namnet på någon jag känner finns med, utan att man har en aning om det. Sexbrott och pedofili är avskyvärda brott och i dagens samhälle kanske det behövs såna här listor för att kunna skydda sig och sina barn från galningarna. Eftersom troligtvis få av dessa sexbrottslingar har fått vård är det väl sannolikt att de fortsätter i gamla hjulspår efter att de avtjänat sitt straff. Tills Datainspektionen undersökt om listorna med sexbrottslingar strider mot personuppgiftslagen eller kan anses publiceras i journalistiskt syfte, är det alltså fritt fram för alla att läsa vilka sexbrottslingar som bor i närheten.

Några av Sveriges värsta sexbrottslingar sitter på Skogomeanstalten i Göteborg. I fredags skulle man fira Lucia och sju flickor mellan 15 och 17 år detog då i luciatåget. Flera anställda upprördes över kommentarerna som de intagna fällde om barnen efteråt. Fångarna sa att barnen var söta, att de skulle vilja ha en och att de var välutvecklade. En intern försökte till och med ta sitt liv efter framträdandet. På Skogomeanstalten måste nog till och med ledningen erkänna att det inte är så lämpligt att ha flickor och unga kvinnor överhuvudtaget i närheten av pedofiler. Jag vet inte om personalen inom psyk- och kriminalvården är ett släkte för sig som är alldeles för blåögda. En del människor klarar inte att vara bland andra människor utan att mörda, våldta eller begå andra brott, det spelar ingen roll hur snälla och beskedliga de verkar vara.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Du kallar det barn när det är ungdomar 15-17 år. Att det sen är lite olämpligt att ett gäng söta tjejer knatar in på vilken manlig fångvårdsanstalt som helst iklädda tunna nattlinnen som lämnar fritt spelrum till en och annan fantasi kan vem som helst begripa.