måndag 29 december 2008

Dubbdäcksavgift i Oslo


I dag har M, Jo och B begett sig till Oslo. Eftersom B varit i Stockholm flera gånger vid sina besök i Sverige ville han nu se antingen Oslo eller Köpenhamn. Eftersom det är minst dubbelt så långt till Köpenhamn så fick det bli Oslo, och med egen bil. Både tåg- och bussalternativet övergavs rätt snart när ungdomarna insåg att det skulle bli väldigt dyrt.

För att få köra i Oslo med dubbdäck måste man betala en avgift. Nu gick det ganska lätt att skicka ett sms och på så sätt få tillståndet. Utan tillstånd och om oturen skulle vara framme att de skulle bli haffade av polisen skulle det kosta 750 kronor i böter. Jag tror att ett dagstillstånd kostar runt 30 kronor så det är ju inga stora pengar. Anledningen till att det kostar pengar att köra med dubbdäck är att man vill förbättra luften, som ofta blir väldigt dålig på grund av alla luftpartiklar. Från dubbdäcken får jag förmoda. Undrar om norrmännen tror att luften blir renare om alla köper ett tillstånd men ändå åker på dubbdäck?

Nej, det är väl klart att de vill att alla kör dubbfritt i Oslo. Men kan ju få fantisera. I så fall skulle det kunna vara en rolig norgehistoria.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Inga kommentarer: