tisdag 9 december 2008

Vi litar på de högavlönade


Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin spår att 2009 kommer att bli ett riktigt skitår. Och vet ni vad? Jag är benägen att hålla med honom faktiskt, så moderat han är. Arbetsförmedlingen räknar med att under 2009 kommer 35 000 industrijobb att försvinna. Sysselsättningen beräknas minska i alla län, den sammanlagda minskningen väntas bli 65 000 jobb 2009 och 80 000 år 2010. Alltså kommer 2010 att bli än värre. Också kommuner och landsting räknar med att minska antalet anställda, trots att man inom äldrevården och sjukvården kommer att få fler gamlingar att vårda.

Trots detta är den borgerliga regeringen fast besluten att sänka skatten under nästa år. Mest sänkning av skatten får inte helt oväntat höginkomsttagare som tjänar 40 000 kronor i månaden och redan har så mycket att han klarar sig gott och väl. Han kan räkna med att få ungefär en tusenlapp mindre skatt nästa år, i månaden.
En låginkomsttagare som jag, med en lön på runt 19 000 kronor i månaden kommer att betala 248(!) kronor mindre i månaden i skatt eller 2 976 kronor mindre under hela 2009. Wow, säger jag.
En person som har a-kassa och varje månad får ut 15 000 kronor innan skatt får en skattereduktion på 41(!) kronor i månaden eller 492 kronor på ett år. Wow, wow, wow!

Borde det inte vara tvärtom här i världen? Att den som tjänar minst får mer skattereduktion än den som tjänar mest? Den högavlönade har ju i alla fall så han klarar sig varje månad utan att behöva vrida och vända på varje krona. Nu hävdar säkert den som tjänar 40 000 att han har bättre utbildning, studieskulder, stora huslån, dyrare vanor osv, att han lever efter den standard han är van vid och att det inte är mer än rätt att han får större skattereduktion när han jobbar och betalar så himla mycket skatt. Skillnaden mellan den högavlönade och den som lever på a-kassa är att den högavlönade får ut ungefär tre gånger så mycket pengar, varje månad. Så nu är det de högavlönades lott att sätta fart på Sverige så hjulen börjar snurra igen för vi låginkomsttagare kommer fortfarande inte att ha några pengar att konsumera för.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Laginkomsttagare? Skamtar du eller? I Storbritannien ligger de lagsta lonerna pa 850 pund i manaden. Motsvarande 10 000 kronor. Du har ju fan bra med pengar. Sluta gnalla for fan.

Jag kan forsta hur man kan vara orolig med problemen med A-kassan. Men det har.