söndag 6 juli 2008

Stater som övervakar


"Det går inte att massavlyssna svenska folket. Det är tekniskt omöjligt", säger försvarsminister Sten Tolgfors, som ansvarar för hur den nya FRA-lagen ska tillämpas. Samtidigt läser jag en ledarkrönika i dagens NA av Tasneen Khalil, som är frilansskribent. Han kommer från Bangladesh och fick asyl med sin familj här i Sverige den 18 juni 2007, alltså på dagen ett år före FRA-lagen klubbades igenom. Efter det han har gått igenom säger han att det känns patetiskt att Sverige nu gått med i övervakarklubben. I sitt hemland var han föremål för konstant övervakning i månader. Han skuggades av agenter, hans telefonsamtal spelades in och hans dator på kontoret buggades. Övervakningen ledde till internering och tortyr av Bangladeshs militära underrättelsetjänst. Han tvingades sitta på en tortyrbänk med ögonbindel och höra när någon beskrev intima detaljer i hans liv för honom, t ex hur många cigaretter han rökte per dag, vilka platser han besökt de senaste åren och vem han hade träffat. Några dagar efter att han släppts började hans privata e-post dyka upp i tidningar som var för militären, för att de försökte bevisa att han intrigerade för att störta regeringen. Han säger att det är en chockartad upplevelse att en statlig myndighet kan samla in så mycket information om en person bara genom att hålla vederbörande under bevakning. Tasneen Khalil säger att Sverige som nu gett honom en fristad och lovade trygghet är fast besluten att spionera på sin egen befolkning. Han tycker att genom att rösta för lagen har riksdagsledamöterna inte bara sålt ut en väsentlig samhällelig frihet utan också svikit en av de grundläggande ideologiska byggstenarna i en demokratisk stat.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 kommentarer:

danro sa...

Tack Sten Tolgfors för att du lättat mitt sinne.

Eftersom det (ännu) inte är tekniskt omöjligt att avlyssna alla samtidigt är det är ju inte så farligt att ni ger en statlig myndighet laglig rätt att avlyssna vem de vill på vilken grund de vill.
Det är ju inte på något sätt kränkande för medborgarna, och rättssäkerheten. Inte heller finns det någon risk för ändamålsglidning när man delar ut en sån här "blank check" nästan helt utan översyn.

Ok, slut på sarkasmerna.
Jag undrar om någon läskunnig människa kan ta in de relevanta styckena i grundlagen och sedan ärligt säga att de inte tycker FRA-lagen bryter totalt mot andan i denna.

danro sa...

Eftersom denna lag nu ändå röstats igenom börjar det bli dags att se över hur den enskild kan bevara några rester av sin rätt till ett privatliv.

För att hjälpa till lite har jag skrivit en nybörjarguide i hur man ekelt och säkert krypterar sin e-post.

http://www.kryptera.org/links/HOWTO_Kryptera_din_e-post.html