söndag 6 april 2008

Djävlar bakom ratten

Vi har rest mycket med bil Europa, bl a ner till Italien två gånger, genom storstäder som München, Milano, Berlin, Köpenhamn osv. Vi har också hyrt bil i USA och kört runt, bl a i Washington och Philadelphia. Men aldrig någonstans där vi har kört har jag upplevt att bilister varit ohövliga och hänsynslösa. I Oslo t ex är de nästan överdrivet vänliga i trafiken, det spelar ingen roll hur långa köer det är, alltid blir vi insläppta om vi plötsligt kommer på att vi måste byta fil.

Här i vår stad är det tvärtom. Ingen släpper in någon överhuvudtaget som måste byta fil, alla ska fram först, ingen vill lämna företräde (utom i rondeller, som vi har gott om). Kommer vi i fel fil i en rondell däremot är det ingen som vill släppa in oss så att vi kan svänga, utan det blir att ta ett extra varv i rondellen och hoppas på att någon har vänligheten att låta oss svänga dit vi vill. Det sista är väl kanske en liten överdrift, men ibland känns det verkligen som vi måste slå oss fram i trafiken. Eftersom alla är så ovänliga i trafiken här så är det nog så att vi blir ovänliga tillbaka och då blir det som en ond cirkel som är svår att bryta.

Jag tycker att vi måste skärpa oss när vi är ute och kör bil i den här staden och bli vänligare mot varandra, för det blir ju så mycket trevligare då.

Inga kommentarer: