Att mammans matvanor skulle spela roll vilket kön det blir på barnet tror jag inte så mycket på. Mamman har ju ägg med X-kromosomer och pappans spermier innehåller antingen X- eller Y-kromosomer, om jag har förstått saken rätt. Om X hinner först till ägget vid en befruktning blir det en flicka och om Y hinner först blir det en pojke. Hur kan då mammans matvanor påverka vilket kön det blir på barnet?
Det som är avgörande för barnets kön är inte själva kromosomuppsättningen utan om barnet fått genkomponenten TDF (Testes Determining Factor), som leder till utvecklingen av en snopp eller inte. Den komponenten följer normalt med Y-kromosomen, men kan saknas i sällsynta fall och det förekommer att även flickor har kromosomuppsättningen XY. I andra sällsynta fall har en TDF hamnat på en X-kromosom och lett till en XX-pojke.
Jag tror det mest är en slump att man i den engelska studien kommit fram till att i den gruppen som åt mest energirik mat födde 56 procent pojkar. I den grupp som åt minst energirik mat var det bara 45 procent. Normalt säger man att en kvinna har 51 procents chans att få en pojke, för det brukar faktiskt födas några fler pojkar än flickor hur än matvanorna ser ut.
onsdag 23 april 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar