onsdag 30 juli 2008

Utbränd och hjärtinfarkt vid 25?

Läste om killen Thomas Jönsson som bara sover 2½ timmar per dygn för att hinna med att göra allt i sitt liv. Han sover numera 25 minuter var fjärde timme. Jag önskar honom naturligtvis lycka till, men han är ju bara 24 år och så småningom kommer han att klappa ihop. Kroppen kommer att säga ifrån och hjärnan kommer att bli överhettad, för det är ju under sömnen som både kroppen och knoppen återhämtar sig. Ju äldre han blir desto sämre kommer han att må och det kommer att sluta med en krasch utan like. Även om det är individuellt hur mycket sömn som vi behöver så tror jag inte att någon orkar köra i det tempo han gör särskilt länge. Målet är att hitta drömtjejen och på det här sättet har han fyra extra timmar per dygn att leta reda på henne, men vilken tjej orkar med en totalt utsliten kille som lever i 180 km/h? Killen verkar ha fått totalpanik och dessutom tror jag inte på taktiken att leta efter kärleken, den kommer nog tids nog ändå, bara man tar det lugnt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Tycker det är trist när folk kommenterar som dom gör på till ex. Aftonbladet.
'HAN ÄR KORKAD' etc.

Dom har ingen koll på hur det fungerar och visst gäller det att man har en tillvaro som låter kroppen ta det lugnt.

För att känna sig utvilad och fräsch behöver kroppen såkallad REM sömn (Rapid Eye Movements), det är den somnen man får när man drömmer på nättern. Den sömnen kan ändast komma i intervaller som pågår i ungefär 30 minuter.
När man somnar så börjar man först med att sova ungefär 1 och en halv timme med "vilo sömn". Den tiden man egentligen bara ligger där för att kroppen ska få vila. Därefter kommer REM sömnen som pågår i 30 minuter där du får vila hjärnan. Sen kommer vilo sömnen igen och kör så tills du vaknar.
För att hjärnan ska vara utvilad behövs ungefär 2h total REM sömn under en natt, vilket i vanliga sömntider betyder 30x4 + 90x4 = 8~ timmars sömn.
Genom att "powernappa" som han kallade det så tvingar han kroppen till att direkt inta REM sömn när han somnar och medvetet väckar han sig när den börjar ta slut.
(Det är även bevisat att om man vaknar under REM sömnen så är man mer pigg än om man skulle vaknat under vilo sömnen, det har du säkert själv kännt när du vaknar.. ibland är du väldigt pigg och ibland är man som en zombie)

Som sagt så kräver det här att man har ett schema som man kan styra själv och att det inte kräver så mycket på kroppen då man måste ta igen vilosömnen under dagen istället och låta kroppen vila i vaket tillstånd.

Det är väldigt många som kör den här stilen av sömn, den kallas Polyphasic Sleep ("vanlig sömn" kallas Monophasic Sleep)
Den mest berömda är väll Steve Pavlina som levde med den här dygnsrytmen i 3 år ungefär. Han har sin blog här
http://www.stevepavlina.com/blog/2005/10/polyphasic-sleep/

Jag tycker det är fascinerande och om min tillvaro och mitt jobb hade tillåtit det hade jag garanterat provat det.
Jag önskar bara att folk som kommenterar saker var något mer pålästa.