lördag 26 juli 2008

Ogenomtänkt lagförslag

Regeringen vill nu införa en civilkuragelag som ska tvinga folk att ingripa när man ser att ett brott begås, annars blir man straffad. Inger Davidson (kd) tror att en lag kan göra att folk frivilligt vågar gripa in, och inte bara känner sig tvingade. "Om man vet att man är skyldig att hjälpa till är det lättare att ta första steget eftersom folk omkring en kommer att ansluta", säger hon.

Jag tycker att om man inför en sån lag är det som att spela rysk roulette med folk. Brottslingar och avskum bryr sig väl inte om någon lag, vill de ge sig på den stackars hederliga medborgaren som måste ingripa så gör de det. Och var ska gränsen gå när man måste ingripa, för Inger Davidson menar samtidigt att alla ska agera efter egen förmåga. En äldre dam som ser ett slagsmål ska inte ge sig in i det och utsätta sig själv för fara.

Jag tycker att det låter som ett lagförslag som inte är särskilt genomtänkt. Självklart är det bra om någon ingriper när de ser att brott begås, men jag tror inte att man kan tvinga någon att ingripa med de risker det innebär. Att sedan bli straffad för att man inte ingriper är väl höjden av dumhet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer: