onsdag 30 juli 2008

Landet i väster

Resenärer från Europa till USA måste från och med fredag 1 augusti upplysa amerikanska myndigheter om sin mentala och fysiska hälsa, kriminella belastning, droghistoria och andra mer eller mindre känsliga data före avresan. De nya reglerna, Esta (Electronic system for travel authority), har tagits fram av terrorbekämpningsdepartementet Homeland Security och syftar till att spåra så kallade högriskpassagerare. Jag ser dock ingen skillnad mot förr, mer än att man måste fylla i alla uppgifter innan man reser till USA på en särskild Esta-hemsida på nätet. Förut fick man fylla i exakt samma uppgifter på planet innan landning och fick lämna detta gröna kort i passkontrollen.



I Los Angeles har myndigheterna godkänt ett förbud mot att öppna snabbmatsrestauranger i fattiga områden med överviktig befolkning för att uppmuntra hälsosammare matvanor. En halv miljon människor i södra LA berörs och de är övervägande svarta och från Latinamerika. Problemet är väl att de är just fattiga och inte har så mycket pengar och snabbmaten är ju faktiskt väldigt mycket billigare än maten på andra restauranger. Här i Sverige skulle vi väl uppmuntra folk att handla råvaror och laga maten själva hemma, men i USA betyder det att kostnaden blir flera gånger högre. Jag upplevde att maten i snabbköpen var väldigt dyr och särskilt den hälsosamma såsom grönsaker och rotfrukter. Nej, de fattiga får väl ta sin urgamla avgasstinkande bil och åka över halva stan för att kunna äta billigt. Att vara miljövänlig och gå någonstans är ju inte att tänka på för i USA finns bara vägar och bilar. Jag undrar vilka som förlorar mest på att förbjuda snabbmatskedjor i fattiga stadsdelar.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

1 kommentar:

Unknown sa...

Jag tycker att det är skrämande att folk inte har råd att köpa bra bilig mat. Men det är ju klart att dom som redan tjänat penagr på fatiga vill ha med. Jag vet sj hur det är att vara överviktig och att snabbmat är ett snabbt allternativ. nu får jag kämpa som en dåre för att ha råd att äta vanlig mat och gå på gymet.