torsdag 6 november 2008

Nu blir alla bokstavsbarn


När jag gick i skolan, på den gamla goda tiden, hade vi betyg 1-5. Det fungerade väl sådär, men mycket ofta var det orättvist. Läraren kunde inte dela ut hur många 5:or som helst i en klass, utan var begränsad av att de flesta i klassen skulle ha 3:or och om hela klassen var duktig i något ämne så fanns det alltid de som inte fick det betyg de gjort sig förtjänta av. Under hela tiden mina barn gick i skolan var betygsskalan MVG, VG, G och IG. Här kom olika betygskriterier in på ett annat sätt än innan, men det var svårt att få ett riktigt grepp om hur det fungerade.

Nu har regeringen kommit med ett förslag om en 6-gradig betygsskala, från A till F från och med läsåret 2011/12. A-E betyder godkänt och F icke godkänt. Om eleven skolkar kan det bli streck i stället, precis som det var på min tid. Enligt utbildningsminister Jan Björklund ska det nya betygssystemet bli rättvisare när eleverna söker vidare till högre utbildningar. I dag fördelas platserna med lottning eftersom fler elever får MVG, men lottningen skulle alltså upphöra i och med det nya systemet.

Som väntat är oppositionen kritisk till förslaget och tycker att det är flummigt. Med regeringens förslag ska det finnas tydligt fastställda kriterier för betygsstegen A, C och E, men inte för B och D. Det om något låter väl väldigt flummigt. Enligt Jan Björklund är det inte meningsfullt att ha mer detaljerade kriterier! Nehej, men då kanske det inte är meningsfullt att ha betyg överhuvudtaget? Tanken är, enligt regeringens förslag, att den som får betyget B ska uppfylla kriterierna för C i sin helhet och till ”övervägande del” för A. Om det var rörigt förut så blir det väl ännu rörigare nu.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Inga kommentarer: