torsdag 22 januari 2009

Politiker borde jobba i vården


Hörde på radion i morse att Södersjukhuset i Stockholm stoppar nyinkomna remisser från vårdcentralerna på knä- och höftpatienter för att hinna ikapp och beta av sina köer. Vid årsskiftet krev Karolinska universitetssjukhuset (KS), Södersjukhuset (SöS) och Danderyds sjukhus (DS) på ett nytt treårsavtal som innebär att sjukhusen måste betala om de inte uppfyller vårdgarantin. Men det är väl så här regeringen hade tänkt sig kanske. Att offentliga vårdgivare inte hinner ge vård enligt garantin och sjukhusledningarna har sagt att de måste uppfylla den för att slippa böter. Då slussas patienterna tillbaka till vårdcentralen, som sedan skickar remissen till något privatsjukhus i stället. Helt enligt högerregeringen Reinfeldt. Eftersom KS troligen ska avskeda 1 000 stycken av sin personal kan man ju förstå att vårdgarantin blir svår att uppfylla. Någon måste ju ta hand om alla patienten som remitteras till sjukhhusen, och det är ju svårt när sjukhusen ålagts att spara pengar och inte kan ha sin personal kvar.

Jag har sagt det förut och jag säger det igen, alla politiker borde jobba en längre tid på sjukhus för att riktigt förstå vad de pysslar med när de bestämmer att införa vårdgaranti. Givetvis tycker jag att alla har rätt att få sjukvård, men sjukhus är inga fabriker där allt arbete är klockat av en tidsstudieman och man vet exakt hur lång tid som går åt till varje moment. Sjukvård handlar om arbete med människor och går inte alltid som på räls, och dessutom måste den offentliga sjukvården få kosta pengar om man ska kunna hålla rimlig kvalitet på vården. Naturligtvis måste man också behålla personalen och inte tro att sjukvården klarar sig utan.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det är sant. Man blir ju bara mätt för stunden.
Men jag var så jävla sugen så de va värt de ^^

Anonym sa...

...och jag håller med dig. För övr tycker jag att de borde jobba inom skola osv oxå för att få en inblick där med. För att bli t ex skolminister ska man göra en längre praktik på en skola eller ngt sånt.