onsdag 13 augusti 2008

Strul på Försäkringskassan


En del får göra som de vill utan repressalier. En del blir polisanmälda (även om det är ett skämt, hoppas jag) fast de inte gjort något fel. På Försäkringskassan är de väl inte berömda för att vara världens effektivaste, men nu är det värre än någonsin. Mitt under semestertiden har FK satt tiotusentals svenskar i ekonomisk knipa, minst sagt. På FK har man nämligen bestämt sig för att omorganisera. Om det var kaos innan så är det ännu värre kaos nu.

Värst drabbade är 10 000 pensionärer som inte har fått sina bostadstillägg sedan slutet av maj. Det är nästan tre månader! Försäkringskassan lovar nu att de ska ha sina pengar senast den 22 augusti. Oj, vad snälla de är på FK, som betalar ut pengarna, så de stackars gamlingarna kan köpa sig lite anständig mat och inte behöver leva på havregrynsgröt! ”Efter 22 augusti ska det inte vara någon som väntar på något längre”, säger försäkringsdirektör Kristin Ritter. Den som väntar på något gott, väntar aldrig för länge, tycks FK resonera.

Omkring 5 000 pensionärer som bor utomlands har inte heller fått sina pensionspengar eftersom FK bytt utbetalningssystem. Även om de inte bor i landet längre har de i alla fall tjänat ihop till sin pension, med de är väl så rika ändå så de saknar väl inte sina pengar, verkar FK tro.

Föräldrar som tagit ut kortare föräldraledighet under sommaren har FK verkligen satt på pottkanten. Cirka 50 000 föräldrar får nu vänta i två månader på sina pengar. Men barnfamiljerna har säkert en massa barnbidrag och andra pengar som ligger och skräpar som de kan ta av så länge, eller hur?

Terese Larsson har fått vänta på sina pengar snart en månad. I slutet av juli skulle hon få 12 000 kr. Nu har hon fått låna på banken till sitt uppehälle för att FK inte betalat ut pengarna. Det var ju tur för henne att hon fick låna pengar på banken så hon kunde betala sina räkningar och köpa mat.

Enligt Försäkringskassan beror allt detta strul på att 20 nya ”nationella försäkringscenter” ska ta över utbetalningarna från de lokala kontoren, samtidigt som 35 kundtjänster ersatts med ett enda kundcenter. Dessutom har det varit personalbrist under semestern.

Jag förstår ju att personalen på FK måste få sin semester, men de verkar ha valt sämsta tänkbara tidpunkt för sin omorganisation, när hälften av personalen är borta. Och vem sade att omorganisation måste vara lika med förbättring?

"Penningbrist är en plåga utan like." (Francois Rabelais)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

1 kommentar:

morpheo sa...

Då blir det väl enkel sak att säga till folk "Sorry, men du behöver inte komma tillbaks efter semestern. Omorganisation, sorry som sagt"