torsdag 7 augusti 2008

Sömnmedel är beroendeframkallande


Läser att utskrivningen av sömnmedel till bebisar och tonåringar har ökat med drygt 200 procent på fem år. Nu verkar det som det är mest tonåringar som ökat sin konsumtion, och det är ju inte utan att man undrar varför. Att ge sömnmedel till en bebis borde vara förbjudet, för en mätt, torr och nöjd bebis somnar när den blir trött och sover då tills hungern eller en blöt blöja väcker den. Jag tror att sömnmedel tas till för att föräldrarna ska kunna bestämma när en bebis ska sova, när den skrikigt tillräckligt länge och behöver tystas. En bebis primära behov är mat, sömn, närhet och torrt på stjärten, och sover när den blir tillräckligt trött. Ibland kommer en skrikperiod när absolut ingenting hjälper och man känner sig maktlös och helt oduglig som förälder, men som väl är så går de över och ingen unge skriker väl hela tiden. Att vara småbarnsförälder är ett slitigt jobb, man får inte sova sin skönhetssömn alla nätter, eller ens någon enda natt under flera år, men det är en så kort tid man har en bebis och att ta till sömnmedel är ingen lösning.

Kanske fler behöver träna på att bli föräldrar som Emma Andersson och hockeyproffset Henrik Zetterberg säger att de gjort.

Att tonåringar behöver sömnmedel är också diskutabelt. Förr gav man barn som inte kunde sova varm mjölk och satt på sängkanten tills de somnat, men dagens föräldrar är helt uppe i sitt stressade liv och behöver så väl sin sömn för att orka med att arbeta, så det är lätt att ta till sömnmedel för att även tonårsungen ska sova ordentligt, och inte sitta uppe vid datorn halva nätterna. Tonåringar som går i skolan hela dagarna, och har fem aktiviteter att stressa mellan, behöver inte sömnmedel, de behöver lugn och ro för att kunna slappna av en stund innan de somnar. Jag tror att dagens tonåringar är så uppe i varv hela tiden så när de väl ska sova så vet inte kroppen hur man gör när man slappnar av, deras hjärnor går på högvarv.

När inte ens en 90-årig gumma med insomningssvårighet kan få sömnmedel utskrivet till sig för att det är beroendeframkallande, varför ska man då ge små barn och tonåringar detta?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer: