onsdag 24 september 2008
Dement av mediciner
Trots att Aftonbladet blandar ihop ord som senil och dement så förstår man väl ändå vad som menas. Senil betyder gammal och i och för sig blev hon väl gammal Gulli, damen som blev insatt på epilepsimedicin för mer än 10 år sedan och dement blev hon definitivt. Hon blev med tiden mer och mer dement och medicinen byttes flera gånger, men till slut blev hon så sjuk att alla trodde att hennes sista dag var kommen. Eftersom hon var så dålig sattes medicinen ut och efter några dagar blev hon allt piggare och är i dag frisk och kry. Elva år av hennes liv är borta för att hon fått medicin som gjort henne sjuk och vården har erbjudit henne 45 000 kronor för de förlorade åren. Det låter som väldigt lite pengar för allt lidande under elva år.
Jag undrar hur många gamla människor som egentligen får fel medicin och som mår så mycket sämre än vad de behöver göra. Gamla har ofta kontakt med både primärvården och sjukhuset och den ena doktorn skriver ut recept på en medicin och sedan skriver en annan läkare ut recept på en annan medicin, som kanske motverkar den första. En del gamla kan ha så många som 20 olika mediciner att ta varje dag, är det då konstigt att de inte mår bra? Nu har man i alla fall börjat göra nåt åt den förr så okontrollerade förskrivningen av mediciner och börjat samarbeta mellan de olika vårdinstanserna för att varje patient ska få så bra medicinering som möjligt. Om man misstänker att någon tablett orsakar t ex yrsel eller förvirring så prövar man om den gamla klarar sig utan, eller byter till något annat som är bättre. Målet är att en enda doktor håller i patientens medicinering och att denne ska ha sån koll att inte gamlingen får nåt olämpligt, och går igenom med jämna mellanrum ifall det går att sätta ut någon medicin. En del gamlingar står nog ofta på medicin som någon doktor satt in för många år sedan, och ingen vet egentligen hur, när och varför eller om den verkligen behövs längre.
Läs även andra bloggares åsikter om senil, dement, äldre, äldreboende, epilepsi, medicin, hälsa, sjukvård, läkare, skadestånd
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar