lördag 31 oktober 2009

Avskaffa pigavdraget

Ingen kan väl ha undgått att det är S-kongress. Jag hänger inte med i allt de diskuterar, men en fråga fångade mig särskilt (eller egentligen tre).

Att S vill att höginkomsttagare ska betala mer i skatt.
Att förmögenhetsskatten kommer tillbaka.
Och det viktigaste:
Att avdragsrätten för hushållsnära tjänster försvinner.

Jag anser att hushållsnära tjänster är det bara rika som har råd med i alla fall. Det är synd, eftersom det ofta är kvinnor som tjänar minst och gör mest i hemmet, men inte har råd med några "pigor."


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

1 kommentar:

Tilda sa...

De "rika" har alltid råd med allt de vill. Skattelättnader och -reduktioner gynnar de mindre välbeställda och i fallet med hushållsnära är bilden inte så entydig ( http://www.e24.se/pengar24/dinekonomi/artikel_1348933.e24 ). Jag tänker som sagt att de rika alltid kommer att ha råd, men med skatteavdrag (tillsammans med jobbskatteavdrag) kommer även låg- och medelinkomsttagare i större utsträckning ha råd med t.ex. hushållsnära tjänster.

Lägg därtill att en tidigare svart marknad nu blir vit. Nu kan de som arbetar med städning i hemmen få alla fördelar och rättigheter som den vita marknaden erbjuder samtidigt som svarta pengar blir vita och därmed ökade skatteintäkter.

Bara mina tankar.