måndag 24 januari 2011

Kundraggarknep

Finns det egentligen någon affär där mjölken är det första man ser? Nej, jag tror inte det. Mjölken står alltid, utan undantag, längst in i affären. Så att alla måste passera alla övriga varor på in- eller utvägen. Det är ju ett gammalt knep som handlare har haft ända sedan vi slutade köpa över disk. Ikea är inget undantag. Där ligger så gott som alltid restaurangen och kaféet längst in. För att vi ska kunna ta en paus så vi orkar gå resten av labyrinten. För det är verkligen en labyrint. Om man går den utstakade, snitslade banan. Och det gör vi ju, för det är svårt att hitta genvägar. Och det känns konstigt att säga det, men jag trivs med att följa den färdiga rutten, utan krusiduller. Jag blir stressad av att ha med mig nån (oftast maken), som bara går rakt på varorna vi har tänkt köpa. Jag vill gärna gå förbi sängavdelningen, fast vi nyss köpt en ny säng. Jag vill gå förbi och titta på glas, fast vi har överfullt med glas i skåpen. Det kan ju ha kommit nåt nytt, snyggt, billigt. Och vi kan faktiskt titta på mattor, fast vi egentligen inte behöver nån.

Ingvar Kamprad är inte dum i huvudet, han har förstått precis vad kvinnor kunderna vill ha. Och han tjänar massor med pengar på det. Att vi går som en tipspromenad på Ikea, där vi inte får missa en enda fråga. Sen är det ju ingen nackdel att det är billigt på Ikea. Därför impulshandlar vi nog en del. Köper matlådor för 19 kronor i parti och minut. Alla som inte har en sån där matlåda från Ikea har inte fattat grejen. Vi köper fast vi egentligen inte behöver. Vi handlar för att vi leds att gå förbi. Det kan ju vara bra att ha, och det är ju så billigt. En tjuga eller hundring hit eller dit spelar ingen roll. Fast egentligen är det ju inte bara Ikea som tjänar på det. Vi gör alla det. För alla har inte råd att köpa en soffa för 30 000 kronor. Varför göra det när man kan få en för 5 000? Som man dessutom kan byta ut när man tröttnat på den. Utan att få dåligt samvete. För det finns ju nya för 5 000.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

1 kommentar:

Le Loup sa...

He he, du skulle avsky att gå med mig också, jag går rakt på som det jag måste ha och skulle gärna ha en teleporter sedan så att jag kunde bli direkt transporterad till kassan och sedan utlyft på parkeringen :D