måndag 28 december 2009

Vansinnesfärder

Det är väl bra att Vägverket varnar för halka även om det inte borde behövas, men folk verkar ju inte begripa att det är halt fast det är 2 dm snö på vägen. De tycks tro att det bara är isiga vägar som är hala, och kör om på motorvägen som om det vore sommarväglag. Ingen kan ju ligga och mesa efter andra bilar i 80 km/h på motorvägen även om de riskerar både sina egna och andras liv genom att köra oansvarigt. Det kan man kalla vansinnesfärd.


Fast å andra sidan behöver man inte ens vara ute på vägarna för att riskera att få bilen skrotad. Ibland har stora vinterskor en alldeles för ogynnsam inverkan på bilkörningen. Man kan fastna under bromspedalen och trycka gasen i botten. I en automatväxlad bil är risken kanske mindre att fastna eftersom det bara finns två pedaler, men en del lyckas med det konststycket också. Kanske också en sorts vansinnesfärd.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

JAg tycker att utttrycket vansinnesfärd borde reserveras för sådana färder där föraren kör fullständigt utan vett och sans. Y.ex. kör bortitok för fort på vinterväglag eller i mörker eller i någon annan försvårande omständighet.

T.ex. kör om utan tillräcklig sikt, utan tillräckliga avstånd till övrig trafik och helt utan respekt för medtrafikanter.

T.ex. tror att han (för det är nästan alltid en han) är Michael Schumacher, Jackie Stewart eller Stig Blomkvist, när han i själva verket är en klåpare som inte vet hur man hanterar bilen på ett säkert sätt.

T.ex. den som dricker sig berusad och sen tror att han ska kunna köra hem utan att meja ned några fotgängare eller lyktstolpar på vägen.

En gammal man som råkar fastna med foten mellan broms och gas i ett garage är måhända en (tillfällig) fara för sin omgivning, kanske rentav borde få sin körkortsbehörighet bedömd och omprövad, men någon vansinnesförare kan man då rakt inte kalla honom. Det var mer av olyckshändelse än av vansinnesfärd.
Tycker iaf jag.