lördag 22 augusti 2009

Blogga tills döden skiljer er åt


I höst lanseras nättjänsten Webwill, där man själv kan skapa ett digitalt testamente. Där kan man bestämma vad som ska hända med cyberlivet om man skulle trilla av pinn; bloggar, Twitter och Facebook m m. Om man aktiverar ett konto hos företaget kan man välja vilka sajter som ska ändras efter döden. Vill man skriva ett sista hälsningsmeddelande eller bara avregistrera sina konton?

I och för sig kan jag förstå att det kan hjälpa anhöriga i deras svåra stund. Men räcker det inte att ordna med begravning och välja gravsten? Men i och med att människor registrerar sig och använder olika tjänster på nätet så är det väl nödvändigt. Vem vill se sin döda vän på Facebook t ex? Jag har lite svårt med det här att släktingar och vänner fortsätter att blogga på döda människors bloggar. Det är väl klart att alla som följt bloggen undrar, men så viktig kan inte en blogg vara att man fortsätter att följa en död människas efterlevandes sorg och smärta. Om man så gärna vill skriva om sin sorg kan man ju faktiskt starta en egen blogg och forsätta skriva där. Låt de döda vila i frid och låt deras bloggar dö med dem.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Karin sa...

Håller med. Man kan skriva ATT dom dött och sen är det bra med det. Sen kan man starta sin egen blogg om man vill skriva något mer om sorgen och saknaden.

Sebastian sa...

Hej, jag driver minnessidan Evigaminnen.se

Melinda skriver: "Man kan skriva ATT dom dött och sen är det bra med det."

Det var ganska hårda ord enligt mig. Det borde vara upp till var och en att välja hur de vill sörja, minnas och hedra en närstående.

Jag får dagligen mejl ifrån människor som uppskattar minnessidorna och som uttrycker att de har varit en stor hjälp.

När det gäller tjänsten webwill så är det dessutom den bortgångne själv som gjort ett val. Det är ju ingen som tvingas till detta.