lördag 25 april 2009

Skräcken för svininfluensa sprider sig


Efter den fruktade fågelinfluensan, som härjat mest i Asien, verkar det nu vara dags för svininfluensan. Det rapporteras att drygt 60 människor i Mexiko har dött och några har drabbats av svininfluensa också i USA. Viruset är av typen H1N1, samma familj som de influensatyper som normalt cirkulerar, men innehåller DNA som är typiska för svin- och fågelinfluensa. Virusstam A/H1N1 spreds första gången i världen under namnet spanska sjukan 1918 och 21 miljoner människor strök med i den epidemin. Visst var fattigdom och okunskap om spridning av virus en bidragande faktor till att så många fick sätta livet till, så risken att så många dör av svininfluensan är väl rätt otrolig. Det otäcka med svininfluensaviruset nu är att det verkar ha muterat och sprider sig från människa till människa. Ingen av de drabbade i Mexiko eller USA har varit i närheten av några grisar innan de blev sjuka. WHO har bestämt att de ska skicka expertgrupper till Mexiko och USA för att utvärdera läget.

Dock säger Maria Brytting, chefsmikrobiolog på Smittskyddsinstitutet, att siffrorna är felaktiga och de är inte särskilt oroliga. Det är inte verifierat att någon dött av svininfluensan än och de som dött i Mexiko verkar inte ha dött av själva influensan, utan av följdsjukdomar som lunginflammation. Och det är inte ens verifierat att de drabbats av just svininfluensaviruset.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

1 kommentar:

Mats sa...

Det är bra att du är oroad - det finns definitivt anledning. us myndiheter uppmanar nu befolkningen att ha näsduk när de nyser - tvätta/sprita händerna etc.
Smittan går från människa till människa. Lite rättelser (hoppas att du inte mistycker): mellan 50 och 100 milj människor dog i spanska sjukan varav nästan 30000 i sverige. Man dog vanligen av lunginflammation vilket man inte hade antibiotika emot. Att det nu kallas för svininfluensa är för att det är i grunden är fågelvirus som muteras med mänskligt virus i gris för att sedan smitta människa. Alla dessa virus har dock sitt ursprung hos fåglar (primärt andfågel). Att patogeniciteten hos "nymuterad" h1n1 nu ökar är riktigt - riktigt oroande.