måndag 26 september 2011

Ombytta roller



Det föds fler pojkar än flickor, men under århundradena har krig, osunt leverne och hårt arbete gjort att det funnits fler kvinnor än män i Sverige. Kvinnorna har helt enkelt levt längre än männen. Men nu håller männen på att gå om kvinnorna i antal. Sydsvenskan har räknat ut att brytpunkten kommer den 26 april 2015. Enligt SCB:s prognoser ändras ett kvinnoöverskott på 2 225 personer den 31 december 2014 till ett mansöverskott på 4 700 personer den 31 december 2015.

Samtidigt som männen lever bättre, lever kvinnor mer osunt än tidigare. Nu är det vår tur att jobba hårdare, leva osunt genom att röka och dricka mer, och drabbas av stress och utmattning. Dessutom finns det sannolikt ett tak för hur snabbt medellivslängden kan öka. Svenska kvinnor är nära den gränsen och därför kommer männen i kapp i medellivslängd.

Så Sverige kommer alltså att bli riktigt mansdominerat, även till antalet, inte bara överallt annars i samhället. Då gäller det för oss kvinnor att ta för oss ännu mer och se till att vi åtminstone får lika lön för lika arbete, samtidigt som vi tycks jobba hårdare. Och att kanske sluta med våra osunda vanor, och kräva att männen tar sin del av ansvaret för hus och hem så vi åtminstone slipper stress och utmattning.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: