måndag 31 augusti 2009

Så var det med det

Läkarledningen på UAS vid presskonferensen.
Foto: Sanna Sjöswärd

Han dog alltså av svininfluensa. Och han var inte ens äldre än 37 år. Alltså inte gammal och svag. Inte ens gravid. Bara förkyld, med ont i halsen, allmän sjukdomskänsla, ont i kroppen och feber omkring 39-40 °C. Och det är minst en månad kvar tills vaccinet kommer hit och massvaccineringen börjar. Hugaligen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

7 kommentarer:

Anonym sa...

Du skriver "Alltså inte gammal och svag" och vidare "Bara förkyld".

På vilken information baserar du detta?

Jag ser att Ulf Hanson (chefsläkare vid Ackis) poängterar: "Mannen var sjuk i svininfluensa, men hade också andra underliggande riskfaktorer".

H1N1 har en lägre dödlighet än vanlig säsongsinfluensa, MEN incidensen är klart förhöjd.

Inte ett petitessinlägg; bara ett nödvändigt förtydligande för att förhindra inkorrekt information.

Vänligen, Krux

Patrick sa...

Jag håller med föregående inlägg. Patienten hade andra underliggande riskfaktorer. Det innebär troligen att influensan ensam orsakade inte dödsfallet utan kombinationen influensa och något annat. Beträffande vaccinet - tro inte att den är ett undermedel som gör dig för alltid imun. Du kan bli sjuk av vaccinet - många blir sängliggande 1 till 2 veckor efter vaccineringen!

Bitten sa...

Jo, jag vet att det måste vara något annat också som bidragit, och att man kan bli sjuk av vaccineringen. Men ändå känns det lite läskigt ...

Andréas Polzer sa...

När och OM du väljer att vaccinera dig så får du (eventuellt ett visst skydd, är ju omtvistat just nu).

Ett annat sätt att bekämpa influensan är att ha en mycket god handhygien. Vill i sammanhanget passa på att informera om att på www.pandemiskydd.se går det bland annat att köpa flera olika sorters handdesinfektionsmedel.

Anonym sa...

Patrick: Tack för inlägg! Tacksam referens till att "många blir sängliggande 1 till 2 veckor efter vaccineringen".

Ånyo inget vet-bättre-inlägg eller provokativ fråga! Finns det info om detta vill jag definitivt veta! Mig veterligen är vaccinet mot H1N1 identiskt med tidigare säsongsinfluensavaccin (givetvis med undantag för aktuellt agens). Mig veterligen (alltså enligt smittskyddsinstitutet och socialstyrelsen) pågår även sedvanliga kliniska prövningar med hittills sedvanliga resultat (lokal sveda och värk, lätt och snabbt övergående feber, samt möjligen kortvarig (timmar/dag) sjukdomskänsla). Som sagt, tacksam referens till dina ord så att vi kan utröna fakta!

Mvh, Krux

Caroline sa...

Håller med föregående talare, som säger att mannen i fråga låg i en riskgrupp. tror det är onödigt att oroa sig för mycket i dagsläget. Kvällstidningarna blåser upp detta till enorma proportioner.

Lans sa...

Som dom andra skriver, så låg han i riskfaktorn. Alltså hade han uppenbarligen något annat "fel". Varje år dör 3000 i influensa.