söndag 16 augusti 2009

Hur ska det gå med sjukförsäkringsförslaget?


I går när vi hämtade dottern frågade hon om vi hört något om Obamas nya sjukförsäkringsförslag. Vi måste erkänna att det helt undgått oss och hon berättade då hur hätsk stämningen just nu är där borta i Obamas land. Hur väldigt många ifrågasätter hans nya sjukförsäkringsförslag, som innebär ett utvidgat försäkringsskydd, med obligatorisk försäkring för barn och billiga alternativ för dem som nu är oförsäkrade. Reformen beräknas kosta minst 1 000 miljarder dollar, ungefär 7 350 miljarder kronor, under en period på 10 år. Förslaget kritiseras dock av många som drar paralleller till både Ryssland och Nazityskland. Problemet är att ingen vill betala skatt för att betala för andras sjukvård, och ingen vill betala för dem som inte har råd själva. Ingen litar på att staten kan sköta sjukvård. Allting går alltså ut på att alla ska tänka på sig själva och skita i andra. Många av de äldre, som omfattas av den offentliga sjukvårdsförsäkringen Medicare, är rädda för att deras skydd ska urholkas om fler amerikaner ska få rätten till försäkring. De är ivrigt påhejade av konservativa radiopratare och republikaner. Så typiskt amerikanskt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Le Loup sa...

Det är bra att du skriver om det här, jag hade en vän i USA som blev sjuk, men inte hade sjukförsäkring, när hon äntligen kom iväg till läkaren visade det sig att hon hade långt gången livmoderscancer som tyvärr inte gick att bota. Det borde vara en självklarhet att alla skulle ha rätt till en försäkring som de kan ha råd med.

Linda sa...

Det är ju en klassiskt amerikansk inställning; all for himself. Folk ser inte den extremt utbredda fattigdomen som hela tiden ökar i "the land of opportunities". Bill O'Riley sa ju vid tillfälle att "we don't want to become Sweden!", vilket kanske sammanfattar de konservativas rent moraliska solidaritet.