onsdag 22 juli 2009

Det är så här det går


Vänsterpartiet har bett Riksdagens utredningstjänst (RUT) om hjälp att granska vilka konsekvenser den borgerliga regeringens politik gjort för jämställdheten. Sedan 2006 har den genomsnittliga inkomstskillnaden ökat med över 1 000 kronor per månad mellan män och kvinnor. 57 procent av skattesänkningarna går till män och bara 43 procent till kvinnor.

Antalet fattiga kvinnor har ökat med över 130  000 på tre år. Enligt RUT består den rikaste tiondelen av befolkningen som har tjänat mest på regeringens politik till 76 procent av män. De har fått 23 procent av skattesänkningarna. Antalet fattiga ökar också i Sverige. Enligt Socialstyrelsens senaste statistik har socialbidrag till personer som inte är flyktingar ökat med 17 procent på ett år. Fattigdomen ökar också bland barn med ensamstående föräldrar, och det är ju oftast mammor. Ökningen är stor, från 19 till 30 procent på tre år. En orsak till den allt större ojämlikheten mellan kvinnor och män är försämringarna i arbetslöshetsförsäkringen, sjukförsäkringen och föräldraförsäkringen.

Men det är väl så det går, med en sån regering. Huvudsaken för dem är att sänka skatterna för dem som tjänar mest. Och de har ju redan innan skattesänkningen råd att köpa sig vård, betala för privata skolor till sina barn, betala barnflicka så barnen inte behöver vara på dagis och kunna betala för något privat vårdhem för sina gamla föräldrar. Så vad gör det dem att välfärden går upp i rök?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

louise ewing sa...

hej! jag ska tattuera mig om ungefär ett halvår men kan inte riktigt bestämma mig för vad jag ska tattuera in. har du några tips om vad du tycker är fint skriv gärna det i en kommentar till mig tack!
puss/ louise ewing.

Cicki sa...

En del av socialbidragsökningen kan vi nog tacka Försäkringskassans politik för. Den politiken fördes även på förra regeringens tid. Vi var på väg dit där vi är idag, redan då, när det gäller FK. Alldeles för många utförsäkras idag och är tvungna att söka socialbidrag. Detta bidrar även till en ökad fattigdom. Dessutom är en stor del av de långtidssjukskrivna kvinnor, vilket förklarar även den statistiken.

Dessutom har vi den globala ekonomikrisen som naturligtvis påverkar oss i allra högsta grad.