tisdag 27 april 2010

Kim får somna in

Aktiv dödshjälp strider fortfarande mot lagen. Men Socialstyrelsen har gett tillstånd att den som vill avbryta sin livsuppehållande behandling ha rätt att göra det. Förutsättningen är att patienten förstår den information som läkarna ger och konsekvensen av sitt beslut. Den behandlandlande läkaren ska avgöra om patienten förstår. Men hur ska läkaren egentligen kunna veta det?

Totalförlamade Kim, som bara är strax över 30 år, har vädjat om att få avsluta sitt liv på ett värdigt sätt. Hon vill få hjälp att bli nedsövd och att den respirator som hjälper henne behålla livet ska stängas av. Hon är lycklig, hon vill verkligen dö och i hennes fall är det väl ingen tvekan. Jag förstår henne, jag tycker att hon är modig. Men hon kan ju varken andas själv eller röra en fena. Vilket liv är det egentligen?

En del tror att det här godkännandet från Socialstyrelsen innebär att alla som framför en önskan om att få dö ska får göra det. Aktiv dödshjälp är fortfarande förbjuden. Men man kan som svårt sjuk patient säga nej till behandlingar eller avbryta pågående behandling.



Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Inga kommentarer: