fredag 3 september 2010

Vilken soppa!

I dag har dottern och jag lagat soppa. Eftersom K är i Norrland kunde vi välja fritt ur vår kokbok med 500 soppor, utan att ta hänsyn till hans ibland lite kräsna smak.



Vi bestämde oss för att laga en räk- och nudelsoppa med asiatiskt stuk.  Inte så krånglig att göra och alldeles underbart god.





Det här behövs:

2 msk rapsolja
3 schalottenlökar (finhackade)
2 tsk riven färsk ingefära
1 grön chilifrukt (urkärnad och finhackad)
2 tsk grön currypasta
1,25 liter grönsaksbuljong (vi tog dock 4 dl kokosmjölk och 8 dl vatten + 2 buljongtärningar)
175 g nudlar
2 tsk mörkt råsocker
saften av ½ lime
250 g skalade räkor (vi tog djupfrysta)
3 stjälkar salladslök skivade diagonalt
4 nävar böngroddar (vi hade färska, men det går säkert med såna på burk)
1 stor näve färska korianderblad och några att garnera med (går lika bra med färsk basilika eller mynta)


Vi hettade upp oljan i en stor kastrull, tillsatte schalottenlök, ingefära, chili och currypasta och lät det puttra under omrörning i 2 min. Sedan hällde vi i buljongen, lätt det koka upp och sjöd på medelvärme under lock i cirka 10 min. Under tiden kokade vi nudlarna i en annan kastrull, lät dem rinna av och ställde åt sidan.

Sedan vispade vi ner socker och limesaft i soppan, la i räkor och nudlar och värmde upp allt utan att soppan kokade mer. Vi tillsatte salladslök och böngroddar och rörde ner koriander. Sedan öste vi upp i sopptallrikar och garnerade med några extra korianderblad.

Jag måste säga att soppan överträffade alla förväntningar. Mycket godare än vilken thaimat som helst och den kändes mycket fräsch. Vi hade lite bröd till, men egentligen kunde vi ha ätit oss mätta på bara soppan, för den var verkligen jättegod.



Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: