lördag 2 juli 2011

Äntligen humant?



Äntligen kanske det händer nåt med de sjuka sjukförsäkringsreglerna nu när regeringen uppmanas att ändra efter att de rödgröna med Sverigedemokraterna på sin sida fick igenom sitt förslag vid den extrainsatta riksdagsdebatten.

Förslaget innebär att personer som blivit nollklassade kommer att få samma ersättning, baserat på den sjukpenninggrundande inkomst som de hade innan. Dessutom ska arbetsförmågan prövas annorlunda hos personer med skovsjukdomar och som bara behöver sjukskrivning under vissa perioder så att de inte tvingas söka jobb när de i stället kan vara deltidssjukskrivna.

Men än är förslaget inte i hamn. Enligt socialförsäkringsutskottets ordförande Gunnar Axén (M) är det trots beslutet inte säkert att ändringarna genomförs. Men vi lever på hoppet.

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) beklagar också att sjukförsäkringen förändras enligt oppositionspartiernas förslag och säger att vi riskerar en återgång till långa passiva sjukskrivningar.

Men vi får inte glömma bort att regeringens hårda sjukförsäkringslinje först kom till för att sätta dit folk som egentligen inte var sjuka på riktigt, men att det drabbat de som verkligen behöver sjukskrivning. Och att regeringen glömt bort att vissa sjukdomar kan man aldrig bli frisk ifrån, att varken rehabilitering eller arbete gör de sjuka bättre, utan bara fattigare när de riskerar att inte få någon sjukersättning.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Inga kommentarer: