måndag 14 november 2011

Skrattretande byråkrati




Ett par, faktiskt härifrån stan, har hamnat i en namntvist med Skatteverket. De gifte sig i somras och visste inte vilket efternamn de skulle välja, men kom fram till att båda ville heta Landström Flink. Därför fyllde de i blanketten om namnändring till Skatteverket. Men, och här gjorde de ett tydligen ett misstag,  de la till en ruta och skrev att båda ville heta Landström Flink.

Naturligtvis gick det inte att göra så. Skatteverket kunde inte ändra namnet på mer än en av dem. Skatteverket gav mannen kvinnans efternamn Flink som mellannamn. Men hon kunde inte få ett mellannamn. Enligt reglerna borde hon ha begärt det medan det fortfarande var hans efternamn.

Paret överklagade till förvaltningsrätten, som gav dem rätt. Då tog de kontakt med Skatteverket och sa vad förvaltningsrätten kommit fram till och att de nu kunde registrera deras namn. Men då hade Skatteverket överklagat beslutet till kammarrätten i Göteborg.

Så nu ska ytterligare några jurister utreda vad paret får ha för efternamn.

Mannen som driver målet på Skatteverket säger att de kunnat ha samma efternamn om de gjort ansökan i flera steg, men att det är för sent nu.

Tror jag det, nu har ju Skatteverket lagt ner åtskillig tid och pengar på det här målet och kommer inte att ge sig. Byråkrati på högsta nivå. Vem tjänar på att vara så här bångstyrig?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer: