torsdag 29 september 2011

Hjälper pengar?


Mellan 1920 och 1995 placerades minst 250 000 barn i fosterhem och barnhem. Man trodde länge att barn som var i fosterhem hade det bra. Men en dokumentär på tv avslöjade övergrepp och vanvård. Socialstyrelsen visade att det förekommit övergrepp, kränkningar och vanvård av de här barnen i fosterhem, men också på barnhemmen, men i okänd omfattning. I Vanvårdsutredningen 2010 vittnade drygt 400 personer om de övergrepp de utsatts för som fosterbarn.

Upprättelseutredningen lades fram i februari 2011 och föreslog att de som under åren 1920–1980 vanvårdades i fosterhem eller barnhem skulle ersättas med 250 000 kronor vardera.
Den 10 september lät äldreminister Maria Larsson meddela att ingen ekonomisk ersättning skulle betalas till de drabbade för att det inte skulle kunna ske på ett rättssäkert sätt.

Men nu har regeringen backat om de vanvårdade fosterbarnen  och en ersättning250 000 kronor ska betalas ut, uppger regeringskansliet. De får också ett erkännande och en ursäkt. Det minsta man kan begära. Djupa sår måste finnas i deras själar.

Men frågan är om en massa pengar löser deras problem ...

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

1 kommentar:

Ejk sa...

Håller med dig. pengar som plåster på såren? Vilka ska få och vilka ska inte få pengar? vem ska bevisa vad som är sant och inte sant i detta. Jag missunnar dem inte pengarna men jag tror inte det kommer att kännas bättre. Istället boder pengarna läggas på att göra det bättre för dagens barn. Det finns ju fosterbarn idag och barn i olika behandlingshem som behandlats hemma.