Varför ska en högstadieelev behöva tenta av gymnasieskolan för att snabbare komma in på högskolan?
Jag tror inte att det är många högstadielever som är mogna att studera på högskolan, för att sedan upptäcka att de i alla fall blir arbetslösa. Hur många arbetsgivare är beredda att anställa en finnig 19-åring och tro att han/hon ska klara av arbetslivets vedermödor? Och hur många tonåringar kommer att bli oerhört besvikna på att de satsat allt på skolan, missat sin tonårstid och blivit oerhört vuxna redan vid 20 års ålder?
Visst är det bra att särskilt begåvade elevers studiehunger tas tillvara, men jag tycker det är fel att börja utsorteringen redan i grundskolan. Ska vi redan i högstadet ha ett A- och ett B-lag, så biter vi oss nog själva i svansen. Vad händer med dem som inte orkar, inte kan eller inte vill flänga på som om de hade eld i baken?
1 kommentar:
Utsorteringen har redan börjat och har pågått i många år. Och då menar jag de begåvade barnen som blir så understimulerade att de misslyckas med sin skolgång, och i sämsta fall tar ut sin frustration genom att bli störande element i klassrummet. Alla förlorar på att de studiebegåvade inte får utvecklas i sin egen takt. Det handlar inte om att sikta på högre studier, utan om att få utnyttja tiden i skolan och lära sig och utvecklas. Dessutom, vem skulle komma på att ifrågasätta musik- eller idrottsklasser med samma logik? "Nä, tänk om de ändå inte blir orkestermusiker/fotbollsproffs sen...". Varför skulle det vara mer skadligt att satsa på matte än fotboll???
Skicka en kommentar