Nästan fyra av tio som är sjukskrivna har en psykisk diagnos och antalet ökar hela tiden. Utvecklingen oroar regeringen, som överväger att ändra reglerna i sjukförsäkringen. De stressrelaterade diagnoser ökar framför allt, och mest bland kvinnor.
Vad jag undrar är om inte regeringen ser något samband med minskade skatteintäkter som inneburit neddragningar inom vård, skola och omsorg i kvinnodominerade yrken. Det är väl klart att människor mår dåligt på sina arbeten, blir utbrända och tvingas bli sjukskrivna. Det tar på krafterna att hela tiden tvingas spara och spara.
Jag tycker att man liksom börjar i fel ände när man ska tvinga psykiskt sjuka tillbaka till jobbet, ett jobb som många gånger utlöst hela sjukdomsförloppet. Och det är inte den enskilda människans fel, utan faktiskt regeringens med sin omänskliga politik.
Helt fysiskt och psykiskt utslitna människor blir inte friskare för att man ändrar reglerna i sjukförsäkringen. Genom att ge mer pengar och se till att anställa mer personal inom vård, skola och omsorg så slipper regeringen många sjukskrivningar för psykisk ohälsa. Det kan ju till och med jag räkna ut.
Läs även andra bloggares åsikter om sjukskrivna, psykisk ohälsa, regeringen, Ulf Kristersson, vård, omsorg, skola, skatt, skatteintäkter, jobb, sjukförsäkring
fredag 17 maj 2013
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar