måndag 6 februari 2012

Grattis Doris och Dorotea!



Ni har namnsdag i dag.

Men brukar ni fira namnsdag?

Förr, när min mormor levde (f 1896), var namnsdagen en dag att fira. Mycket viktigare än födelsedagen. Mamma har berättat att mormor bjöd alla sina väninnor på kafferep på sin namnsdag. Medan födelsedagen gick nästan obemärkt förbi.

I vår familj har vi aldrig direkt firat våra namnsdagar. Vi gratulerar varandra, om vi kommer ihåg det. När jag var liten fick jag alltid en radio- och tv-kalender på Elisabetdagen av mamma, men den skulle jag ju ha fått ändå, så det räknas liksom inte.

I dag är Emelie, Maja och Olle några av de populäraste barnnamnen i Sverige, men ingen av dem kan fira namnsdag. Enligt en undersökning som Dagens Nyheter gjort saknar 19 av de 100 populäraste barnnamnen namnsdag. Totalt blir det alltså nästan vart femte barn under tio år som inte kan fira namnsdag.

Den svenska namnsdagslistan bestäms av Namnlängdskommittén med representanter för Svenska Akademien, Vetenskapsakademin, Vitterhetsakademin och Språk- och folkminnesinstitutet i Uppsala.
Deras senaste ändringar gjordes förra året. Då togs Helmi, Gurli och Regina bort. Och William, Fatima och Kevin fick i stället en namnsdag.

Men hur viktigt är det egentligen att kunna fira sin namnsdag?

Numera är det nog inte många som firar, men allting kommer tillbaka, och det kanske blir som på mormors tid igen, att namnsdagen betyder mer än födelsedagen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Inga kommentarer: