Jag vidhåller fortfarande att ens politiska ståndpunkt inte ändras mycket under livet. Grunderna har man fått med modersmjölken eller nåt. Men fortfarande är var femte väljare osäker på hur de ska rösta i valet i höst. Detta har Aftonbladet nappat på och presenterar den s k valkompassen, som hjälper oss att hitta rätt parti. Resultatet visas på en mätare där man kan läsa av vilka partier som ligger närmast den ideologiska ståndpunkten som man har.
Jag tycker att har man ingen aning om hur man ska rösta (och de flesta har väl i alla fall något hum om det) ska man inte rösta alls. Man kan inte bara ta en valsedel, vilken som helst ur högen, och rösta. I så fall är det bättre att låta bli.
Och valkompasser i all ära, men hur mycket kan man inte manipulera frågorna? Ställa en viss sorts frågor och utelämna andra lite känsligare frågor, bara för att få det resultat man vill? Inte för jag tror att just Aftonbladets valkompass är sämre än någon annans, men ställer man de rätta frågorna får man också de rätta svaren.
Läs även andra bloggares åsikter om val 2010, valkompass, Aftonbladet, parti, valet, politik, ståndpunkt, rösta, manipulation
fredag 16 juli 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Mjaa... Hellre rösta blankt än inte rösta alls.
Håller helt med om det här med, hur man ställer frågor, som man ropar får man svar, heter det ju. Sedan, något som ofta glöms bort är förmågan till kritiskt läsande, allt för ofta så verkar folk läsa nyheter och svälja det med hull och hår, utan att fråga sig "Är det verkligen så här?" Jag menar, beroende på vilka sympatier tidningarna har så vinklas ju också nyheterna.
Skicka en kommentar